Waaraan voldoet een goede social media post?


Er zijn wel honderd dingen waar je rekening mee kunt houden als je een social media post plaatst, zeker gezien de altijd veranderende algoritmes waar de platforms op werken. Hier 6 simpele vragen die je jezelf kan stellen bij het maken van een social media post waarmee je al een heel stuk op de goede weg bent naar die perfecte post.

1) Biedt de post waarde aan je lezers?

Een post moet echt iets te zeggen hebben, en niet geplaatst worden omdat je nu eenmaal iets moet posten. Je lezers moeten er iets aan hebben. Zij stoppen immers ook hun tijd en aandacht erin om hem te lezen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijk nieuws, aanbiedingen, een blog of een praktische tip.

2) Is de post passend?

Een tip over een mooi boek of een interessant blog is misschien best waardevol, maar zorg dan wel dat het ook bij je bedrijf past, en neem dit niet te breed. Een zonnepanelen fabrikant heeft dan wel te maken met duurzaamheid, maar dat betekent niet dat post over afvalscheiden en vegetarisme relevant zijn voor hun lezers.

3) Is het voldoende ‘eigen’?

Mensen doen zaken met mensen, zorg dus dat de mens achter het bedrijf ook gezien wordt. Dat kan door af en toe een foto van jezelf te plaatsen, maar eigenheid kan je ook op andere manieren bereiken. Bijvoorbeeld door vaker je eigen ervaringen te delen dan andermans blogs, droge feiten of beroemde quotes. En ook door zelfgemaakte foto’s te plaatsen in plaats van foto’s van internet.

4) Is de kwaliteit hoog genoeg?

Als je zelf foto’s maakt wees dan wel kritisch of de foto’s goed genoeg zijn. Of ze scherp zijn, bijvoorbeeld, en of het onderwerp goed belicht is. Laat ook eens een ander meekijken als je twijfelt. Ook bij de tekst is kwaliteit van belang, en daarmee bedoelen we; vrij van spellingsfouten. Weet je van jezelf dat deze er nog wel eens doorheen glippen? Neem dan zeker wat extra moeite door de tekst bijvoorbeeld in Word te zetten en de spellingscheck te gebruiken.

5) Spoort hij aan tot actie?

Idealiter wordt een post niet alleen gelezen, maar wordt er door lezers ook actie ondernomen. Dat kan zijn aansporen tot bezoeken van je website of zelfs een aankoop, maar ook simpelweg tot het geven van een like, comment of share. Deze laatste zijn namelijk hard nodig om te zorgen dat je post terecht komt bij een breed publiek. Wist je bijvoorbeeld dat je post op Instagram in beginsel maar aan 10% van je volgers wordt getoond? Pas als je lezers interacties aangaan met je post wordt hij verder verspreid.

6) Tenslotte, wat is het juiste platform om op te posten?

Sommige platforms zijn meer geschikt voor formele posts (bijv. LinkedIn) en andere voor persoonlijke (bijv. Facebook). Op sommige platforms maakt de afbeelding heel erg uit (bijv. Instagram) en bij anderen moet de tekst juist heel snappy zijn (bijv. Twitter). Als je dezelfde post op meerdere platforms wil plaatsen, pas ze dan een beetje aan zodat ze beter ontvangen worden door de lezers.

Wil je dat PLUK eens meekijkt naar jouw social media berichten? Dat doen we graag! Neem vrijblijvend contact op.